میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه
MRP یا سیستم برنامهریزی نیازمندی به مواد، در اوایل دهه ۱۹۶۰ بهعنوان یک رویکرد کامپیوتری به برنامهریزی تدارک و تولید مواد در آمریکا شکل گرفت و کتاب راهنمای کامل آن در سال ۱۹۷۵ توسط ارلیکی منتشر گردید. اولین طرح برای استفاده کامپیوتری از MRP برمبنای یک پردازشگر لیست مواد (BOM) ایجاد شد که برنامه تولیدی اقلام والد را به برنامه تولید یا خرید اقلام جزء تبدیل میکرد. این امر با بسط دادن یا بهاصطلاح انفجار نیازمندیهای محصول بالاترین سطح در طول لیست مواد بهمنظور تعیین تقاضای قطعات انجام میگرفت. سپس تقاضای ناخالص پیشبینیشده، با موجودیهای در دست و سفارشها در طول افق زمانی برنامهریزی و در هر سطح از BOM مقایسه میگردید.
با گذر زمان، نصب و کاربرد این سیستم در شرکتهای مختلف گسترش پیدا کرد و برای بهبود عملکرد این سیستمهای نرمافزاری توابع عملیاتی متعددی به آنها اضافه شد. ازجمله توسعههای صورت گرفته بر روی سیستم اولیه میتوان به سربرنامه تولید (MPS)، کنترل فعالیت تولــید (PAC)، برنامهریزی سرانگشتی ظرفیت (RCCP)، برنامهریزی احتیاجات (نیازمندیهای) ظرفیـــــت (CRP) و خرید اشاره نمود.
ترکیب مدلهای برنامهریزی (یعنی (CRP,MRP,MPS و مدلهای اجرایی (یعنی PAC و خرید) در کنار ایجاد شرایط مناسب برای دریافت بازخوردهای سیکل برنامهریزی تولید از سیکل اجرایی، نوع کاملتری از MRP به نام MRP حلقه بسته ایجاد شد. اضافه شدن مدلهای مالی خاص و همچنین توسعه سربرنامه تولید بهمنظور پذیرش وظایف کاملتری بهعنوان یک برنامه اصلی یا مرجع و بالاخره امکان پشتیبانی برنامهریزی بازرگانی ازلحاظ جنبههای مالی آن، سیستم کاملی حاصل میشود که درواقع رویکردی یکپارچه را برای مدیریتی منابع تولیدی ارائه میدهد. این مدل توسعهیافته، برنامهریزی منابع تولیدی یا MRP-II نامیده میشود
ازجمله مهمترین عللی که منجر به استفاده گسترده از سیستم برنامهریزی نیازمندی به مواد، بهعنوان یک تکنیک مدیریت تولید، گردید استفاده آن از قابلیتهای کامپیوتر برای ذخیرهسازی و دستیابی به حجم بالایی از اطلاعات بود که این موضوع یکی از ضروریات مهم برای اداره هر شرکت است. بهعلاوه این سیستم به ایجاد هماهنگی میان فعالیتهای مختلف در یک شرکت از مهندسی تا کمک میکند. بهاینترتیب جذابیت MRP-II نهتنها به خاطر نقش آن بهعنوان یک پشتیبان تصمیمگیری مدیریت بود، بلکه از آن مهمتر نقش یکپارچه کننده آن در سازمان تولیدی بود که آن را حائز اهمیت مینمود.
یکی از خطرناکترین و مضرترین موضوع که برای سیستم MRP وجود دارد، عدم دقت در گزارشهای موجودی، لیست مواد و برنامههای اصلی است. نتیجه وجود خطا در گزارشها موجودی، عدم دقت در محاسبات نیازمندیهای خالص MRP است؛ بنابراین مدیران بهطور مستمر در قبال بحرانهای ایجادشده به علت کمبود قطعات و دیگر ناهماهنگیها، مسئول هستند.
گزارشهای موجودی فاقد دقت، اغلب به دلیل فقدان یک فرآیند رسمی دریافت، فرمهای نامناسب یا سیستمهای ناکارآمد اطلاعات مواد و فقدان یک فرآیند ممیزی مؤثر ایجاد میشوند که جلوگیری از بروز هرکدام از این موارد یک موضوع حیاتی است.
بسیاری از سازمانها خدماتی خصوصیاتی مشابه سازمانهای تولیدی دارند. البته به دلیل سفارشیتر بودن نیازها و عدم اطمینان آن، در بسیاری از سازمانهای خدماتی نمیتوان تمام اقلام نهایی را تعریف کرد. بااینحال میتوان از سیستم برنامهریزی نیازمندی به مواد در آن دسته از سازمانهای خدماتی که خدمات سازمانیافتهتری را ارائه میکنند، استفاده کرد و از فواید آن برای بهبود عملکرد سازمان بهره برد.
متن فوق بخشی از مقاله معرفی و آشنایی با سیستم برنامهریزی نیازمندی به مواد یا MRP بود که توسط آیدین پوردشت و کاوه پورکمالی تهیهشده است. برای مطالعه کامل در رابطه با این موضوع و آشنایی با فرایندها و مثالهای مرتبط با این سیستم، میتوانید فایل PDF کامل این مقاله را از پایین دانلود نمایید.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]