کارآفرینی و فرهنگ سازمانی
امروزه اهمیت کارآفرینی سازمانی به حدی شده است که متخصصین از آن به مانند یک عامل تولید همچون سرمایه و کار نگاه میکنند زیرا روشهای سنتی مدیریت در سازمانها برای شرایط جدید کارایی خود را از دست داده و کارآفرینی سازمانی در سازمانها یک ضرورت به حساب میآید. با توجه به نقشی که فرهنگ سازمانی در پیشبرد مفهوم کارآفرینی سازمانی دارد لذا در ادامه به بررسی دقیقتر این عوامل میپردازیم.
فرهنگ را بهطور عمومی میتوان نظامی از معانی مشترک دانست که تمایز دهنده یک سازمان از سازمان دیگر است. فرهنگ دارای ویژگیهای مختلفی است که رابینز به عنوان یکی از شاخصترین نظریه پردازان مدیریت آنها را در چندین دسته بیان کرد:
از طرف دیگر مفهوم کارآفرینی سازمانی به معنی القای فرهنگ کارآفرینانه در سازمانها است به طوری که منجر به ارائه نوآوریها در محصولات، خدمات و فرآیندهای آن سازمان میشود. بطورکلی جمع بندی تعاریف گوناگون نشاندهنده چند شاخصه برای رفتار کارآفرینانه است از جمله پیشگامی، سازماندهی مجدد و ریسک پذیری منطقی و کنترل شده.
اما در کنار این موارد، عواملی وجود دارند که میتوانند مانع از بروز رفتار کارآفرینانه در شرکتها شوند، ماهیت سازمانها، توجه به سودهای کوتاه مدت، عدم وجود استعداد برای کارآفرینی در سازمانها و شیوههای غلط پاداش دهی کارکنان از جمله این موارد هستند. به زعم زیلبرمن (۲۰۰۰) چهارعاملِ تاکید بیش از حد بر قوانین، سلسله مراتب سازمانی انعطاف ناپذیر، نبود آزادی عمل برای کارکنان و کنترلهای زیاد میتوانند اجرای کارآفرینی سازمان را در سازمانها با مانع مواجه سازند.
تحقیقات نشان داده که بین این دو مفهوم رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. یعنی اینکه فرهنگ سازمانی میتواند منجر به تقویت کارآفرینی سازمانی گردد و آن را توسعه بخشد. بنابراین برای ایجاد و توسعه کارآفرینی سازمانی در سازمانها ما میتوان بر فرهنگ و اجزای مختلف آن، تمرکز کرده و آنها را در جهت اجرا و پیادهسازی کارآفرینی سازمانی تقویت نمود.
لذا مدیران میتوانند با کاهش کنترلها و قوانین خشک رسمی، توانمندسازی کارکنان و نیروها، حمایت از افراد خلاق، استفاده از مدیریت مشارکتی و تسهیل ارتباطات بین مدیران و کارکنان کارآفرینی سازمانی را در فرهنگ سازمان خود نهادینه کرده و درجهت پیادهسازی و اجرای آن بیش از پیش بکوشند.
در فایل PDF کامل این مقاله که حاصل پژوهشهای محمد قهرمانی، محمدحسن پرداختچی و طاهر حسین زاده است توضیحات کاملی در رابطه با موضوعات مطرح شده ارائه شده است.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]