پیشینه پژوهش

انتخاب-موضوع-و-بیان-مسئله-پژوهش
انتخاب موضوع و بیان مسئله پژوهش علمی
دی 23, 1397
متغیرهای-پژوهش-و-چهارچوب-نظری
متغیرهای پژوهش و چارچوب نظری
دی 23, 1397

پیشینه-پژوهش

 میانگین زمان مطالعه: 2 دقیقه

پیشینه پژوهش: تحقیق با طرح مسئله آغاز می‌شود و محقق برای حل مسئله یا پاسخ به سؤال، فرضیه ‏ای را تدوین می ‏کند. برای تعیین ارزش این اصل کارآمد نیاز به آزمون داریم. اگر شواهد تجربی و اطلاعات جمع ‏آوری شده فرضیه را حمایت کنند، آن فرضیه پایه و اساس تبدیل شدن به نظریه را، داراست که به مشاهدات نظم و معنا می‏ بخشد.
نظریه و فرضیه دارای تفاوت ‏ها و شباهت ‏هایی هستند؛ نظریه دامنه گسترده ‏تری دارد و بر پایه پیچیده ‏تری استوار است اما فرضیه این‌گونه نیست. از طرفی نظریه ‏ها و فرضیه ‏ها هر دو مفهومی هستند و در جستجوی توجیه و پیش ‏بینی پدیده‏ ها می‏ باشند.

سومین مرحله در اجرای پژوهش ارائه پیشینه پژوهش است که در حقیقت نقدی است از دانش موجود درباره موضوع پژوهش. قبل از شروع پژوهش باید در آن زمینه مطالعاتی را انجام داد و در حقیقت کار پژوهش پس از انجام مرحله مطالعه آغاز می‌شود. به عبارتی پژوهش در بستری از آگاهی برای کشف مجهول انجام می‌پذیرد.
به این ترتیب نسبت به موضوع اشراف بیشتری پیدا می‌شود و اطلاعات مرتبط با آن زمینه افزایش می‏ یابد و در نتیجه کار تکراری انجام نخواهد شد. شروع به پژوهش با مطالعه قبلی سبب آگاهی از کار دیگران و آشنایی با مسائل و مشکلات مسیر تحقیق می‌شود. همچنین مطالعه ادبیات و سوابق مسئله به محقق کمک خواهد نمود تا متغیرهای موردنظر در مطالعه را بهتر شناسایی کند و ساده‏ تر بتواند فرضیه ‏های تحقیق را تدوین نماید.

بخوانید  کلیات مدیریت استراتژیک

پیشینه پژوهش

داشتن مطالعه درباره مسئله و تنظیم و تدوین ادبیات و مباحث نظری و قضایای کلی آن به محقق کمک می‏ کند تا تکیه ‏گاه محکمی برای استدلال منطقی در مرحله بررسی و ارزیابی فرضیه ‏ها و استنتاج به‌ویژه در تحقیقات توصیفی- تحلیلی، تاریخی، علمی و همبستگی پیدا نماید.

این پیشینه تحقیق را می‌توان از دو طریق به دست آورد که عبارت‌اند از:

الف) پیشینه به استناد منابع دست اول: مطالعات، نظریات و مشاهدات محقق – فنی.
ب) پیشینه به استناد منابع دست دوم: ترکیب ادبیات نظری و تجربی: کتب، مقالات- دید کلی.

فرایند بررسی تهیه پیشینه تحقیق از تعیین واژگان کلیدی شروع می‌شود. پس از آن به جستجوی منابع اطلاعاتی می‏ پردازیم. مرحله بعد مکان‌یابی موضوعی نتایج جستجو است. پس از این مرحله باید یک چکیده کتاب شناسی تهیه شود و سپس به نقد مطلب بپردازیم. در مرحله آخر به تدوین چارچوب نظری مرتبط با پژوهش می‏ پردازیم.

شما می توانید فایل PDF این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید

برای بازیابی رمزعبور لطفا نام کاربری یا ایمیل خود را وارد نمایید.

[restrict]

دریافت PDF این مقاله

   دانلود PDF

[/restrict]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.