موانع کارآفرینی: وجود یک نظام فرهنگی در جامعه، یک نیاز ضروری به حساب میآید، چرا که موجب تأمین نیازهای فیزیولوژیک افراد در جامعه میشود. همچنین باعث به وجود آمدن روابط اجتماعی بین اعضای جامعه شده و به جامعه یک هویت فرهنگی میدهد. وجود یک نظام فرهنگی باعث ایجاد همبستگی و انسجام اجتماعی میشود و در حفظ و تداوم بقاء جامعه تأثیرگذار است.
در رابطه با کارآفرینها تصوراتی هست که باعث ایجاد تفاوت بین آنها و سایر افراد جامعه میشود. کارآفرینان افرادی اهل عمل هستند، نه اینکه فقط به اندیشیدن و ایده پردازی اکتفا کنند. کارآفرینی یک امر ذاتی است و افراد کارآفرین به دنیا میآیند. کارآفرینان افرادی مبتکر و خلاق هستند. در باور عدهای کارآفرینان وصلههای ناجور علمی و اجتماعی هستند. برخی کارآفرینان را تنها به فکر کسب سود میدانند. عدهای کارآفرینان را افرادی خوشحال و عدهای دیگر آنها افرادی که در بیشتر موارد شکست میخورند، تصور میکنند و برخی هم کارآفرین را حد نهایی خطرپذیری میدانند. تعدادی از این تصورات و باورها درست است اما تعدادی هم غلط و حتی افسانهای هستند.
در مسیر کارآفرینی گاه موانع بسیاری وجود دارد که رسیدن به مقصد و یا حتی اقدام برای به هدف رسیدن را دشوار میکند. موانعی مانند: وجود بروکراسیهای پیچیده و سازمانهای عریض و طویل که برای گرفتن یک مجوز باید مراحل اداری طولانی و پیچیدهای را طی کرد و حتی ممکن است در طی این مراحل مشکلات بسیاری پیش آید که شما را از شروع فعالیت منصرف کند. همچنین کمبودهای زیرساختی چون حمل و نقل و تجهیزات ارتباطاتی نیز یکی از موانع اصلی در جهت رشد کارآفرینی و تأثیرگذاری آن بر اقتصاد است که در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعهیافته این مشکل بسیار بزرگی است. گاهی از کارآفرینان حمایتهای مالی خوبی نیز انجام نمی گیرد.
اینکه در جامعه چه فرهنگی حاکم باشد در ایفای نقش کارآفرینی و نیز تولید شخص کارآفرین بسیار مؤثر است. وجود فرهنگ اشرافی گری، مصرفگرایی و رفاهطلبی مانعی جدی در راه کارآفرینی است. در جامعهای که در آن فرهنگ کار کمرنگ باشد نمی توان انتظار داشت آن جامعه مولد کارآفرینی باشد. اعتقادات دینی اشتباهی نیز وجود دارد که از گرایش فرد به کارآفرینی جلوگیری کند. باوجود اینکه در فرهنگ دینی کار کردن بسیار گرامی شناخته شده است، اما گاهی اوقات اعتقاداتی مانند: بی اعتنایی به مال دنیا و زودگذر بودن دنیا باعث میشود تا در فرد و حتی جامعه فرهنگ کارآفرینی به وجود نیاید و یا امکان رشد پیدا نکند.
یکی دیگر از موانع جدی در کارآفرینی وجود ثروت ملی و تخصیص غیر مدبرانه آن است. با اینکه داشتن ثروت ملی برای یک کشور و مردم آن یک مزیت بسیار مهم است، اما اگر این ثروت به شکلی نادرست تقسیم شود میتواند به یکی از بزرگترین مشکلات تبدیل شود.
جریانات و نوسانات اقتصادی نیز باعث میشود تا افرادی در این نوسانات اقتصادی به ثروتهای بادآوردهای برسند و دیگر به ریسک کردن و فعالیتهای کارآفرینانه اشتیاقی نداشته باشند.
پارسونز در رابطه با موانع کارآفرینی تحلیلی انجام داده است تحت عنوان تحلیل AGIL و در آن موانع کارآفرینی را در دو دسته موانع مرتبط با سیاستگذاری و قوانین و موانع فرهنگی قرار داده است. در دسته اول عواملی مانند سیاست داخلی و خارجی و نیز تصمیمات حکومتی مرتبط با اقتصاد نقش دارند و در دسته دوم جامعه و فرهنگ حاکم بر آن دخیل هستند.
[restrict]
دریافت PDF این مقاله
[/restrict]