چالش‌ها و موانع اجتماعی کارآفرینی زنان

دانش-بنیان
قوانین حمایتی برای شرکت‌های دانش بنیان
مرداد 23, 1398
کارآفرینی - توسعه - ژاپن - رشد اقتصادی - پیشرفت - توسعه ژاپن - مدیریت کارآفرینی - مانی شجاعی
توسعه ژاپن به کمک کارآفرینی
مرداد 23, 1398
کارآفرینی - کارآفرینی زنان - زنان کارآفرین - اشتغال زایی زنان - مدیریت کارآفرینی - کسب و کار زنان - مانی شجاعی - کارآفرینی بانوان

کارآفرینی زنان

میانگین زمان مطالعه: 4 دقیقه

اینکه زنان در تنظیم امور خانوادگی و مسائل اقتصادی جامعه نقش شایان‌ذکری ایفا می‌کنند حقیقتی انکارناپذیر است. بر این اساس ضروری است به دنبال یافتن مسیرهایی باشیم تا از قدرت تفکر، ابداع و خلاقیت آنان در سرفصل سرمایه‌های مدیریت نوین سود جوییم. در عصر حاضر مفهوم کارآفرین و کارآفرینی با مفاهیمی چون نوآوری، مخاطره پذیری، رضایت‌بخشی، استقلال‌طلبی و… همپوشانی دارد، به این معنی که کارآفرینی فرایند ایجاد و دستیابی به فرصت‌ها، بدون نیاز به منابع موجود است به‌طوری‌که می‌توان آن را به موتور محرکه توسعه اقتصادی کشورها تشبیه کرد.

 

کارآفرین کیست؟

کارآفرینی فرایندی پیچیده است که عواملی چون شخصیت، فرهنگ، اجتماع و اقتصاد بر آن مؤثرند و کارآفرین فردی است که با هدایت و کنترل این موارد مخاطرات یک فعالیت اقتصادی را تقبل و ساماندهی می‌کند به‌عبارت‌دیگر کارآفرینان فرصت‌ها را برای خود یا سازمانی که در آن کار می‌کنند تشخیص داده و در راستای اهداف شخصی یا سازمانی از آن‌ها بهره می‌گیرند.

 

نقش کارآفرینی در ایجاد اشتغال و امورات اقتصادی

کارآفرینان در فعالیت‌های اقتصادی نقش مؤثر و سازنده‌ای ایفا می‌کنند. نقش‌های کارآفرینان در جلوگیری از رکود، تورم و عدم اشتغال مؤثرند و در چارچوب‌هایی مانند ایجاد و بسط روحیه کارآفرینانه، تدوین استراتژی‌ها، آموزش و مشاوره، ایجاد فضایی مناسب‌تر برای کارآفرینی و … بروز و ظهور می‌یابند.

 

وضعیت زنان شاغل

تغییر نقش‌های سنتی زنان نسبت به گذشته و تقاضای روزافزون آنان برای حضور در عرصه‌های مختلف اقتصادی، واقعیت انکارناپذیر جامعه ایران است. این تغییرات حاصل دگرگونی در نظام ارزش‌ها، رشد اندیشه مردم‌سالاری، افزایش تحصیلات زنان و … است. زمانی که اقتصاد در مراحل اولیه توسعه است سهم زنان در نیروی کار کاهش می‌یابد و بالعکس با پیشرفت توسعه اقتصادی سهم زنان در اقتصاد نیز افزایش خواهد یافت. با مکانیزه شدن کارها و خلق ماشین‌ها و دستگاه‌هایی که از شدت کار در خانه می‌کاهند، اوقات فراغت زنان بیشتر می‌شود که این موضوع زمان لازم برای انجام فعالیت‌های خارج از خانه را به آنان می‌دهد به‌این‌ترتیب نقش آنان در تولید و فعالیت‌های اقتصادی پررنگ‌تر می‌شود.

بخوانید  خدمات مالی و بانکداری نوین به سبک اسلامی

وجود تفاوت‌های ساختاری بین کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه و همچنین لزوم مشارکت زنان در فعالیت‌های اقتصادی برای رسیدن به توسعه پایدار، ضرورت بررسی ساختارهایی که مانع کارآفرینی در کشورهای درحال‌توسعه می‌گردند را نشان می‌دهد. افزایش زنان شاغل در ایران هم واقعیتی انکارناپذیر است اما تعداد زنان کارآفرین در جامعه آماری مذکور زیاد نیست.

 

بیان مشکلات زنان در مسائل اقتصادی

کارآفرینی - کارآفرینان زن - کارآفرینی زنان - زنان کارآفرین - مشکلات کارآفرینی - موانع کارآفرینی بانوان - کسب و کار - مانی شجاعی

موفقیت زنان در امورات اقتصادی نه‌تنها باعث کسب سود می‌شود بلکه منافع اجتماعی و فرهنگی را نیز به همراه دارد. زنان بنا به دلایلی چون کاهش دستمزدها، بیکاری و نارضایتی از شغل قبلی پا به عرصه کارآفرینی می‌گذارند. با این حال و با عنایت به آمارها متوجه می‌شویم که سهم زنان شاغل در کشورهای درحال‌توسعه تنها ۱۰ درصد است.

مطالعات انجام‌گرفته در ایران نشان می‌دهند که در فاصله سال‌های ۵۵ تا ۷۵ شاهد بیشترین میزان اشتغال در کشور به‌صورت کارآفرینی بوده‌ایم؛ اما متأسفانه عدم‌حمایت از کارآفرینان و هدایتشان در مسیر رشد و توسعه، بزرگ‌ترین چالش اقتصاد ایران را در دهه ۸۰ رقم زد که منجر به افزایش نرخ بیکاری مخصوصاً در میان زنان تحصیل‌کرده شد.

با توجه به افزایش سهم زنان در رشد اقتصاد ملی و رویارویی با بحران بیکاری ضروری است مسئولان با اتخاذ سیاست‌هایی در جهت کارآفرینی زنان، بستری مناسب برای زنان کارآفرین ایجاد کنند تا آنان با ایجاد فرصت‌های شغلی برای خود و دیگران از این معضل بکاهند و به نحوی مؤثر آن را سامان بخشند.

 

وضعیت زنان کارآفرین در آن‌سوی مرزها

گزارش جهانی در سال ۲۰۰۶ مؤید این مطلب است که ۷ درصد زنان، به کارآفرینی رویی می‌آورند که حاصل آن ایجاد ۹ میلیون شغل است. تعداد زنان کارآفرین در آمریکا از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۳، به ۷/۲۷ میلیون نفر رسیده است. هم‌اکنون، زنان کم‌وبیش ۴۰ درصد از کارگران پرکار را تشکیل می‌دهند که بیش از ۳۶ درصد نسبت به سال ۲۰۰۴ افزایش‌یافته است. در بریتانیا هم از بین هر ۴ زن یک نفر به کارآفرینی می‌پردازد. زنان کارآفرین در کانادا هم نقشی برجسته در اقتصاد کشورشان ایفا می‌کنند تا جایی که در فواصل سال‌های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱ شتاب افزایش مشاغلی که زنان ایجاد کرده‌اند دو برابر شتاب افزایش فعالیت شرکت‌های کانادایی بوده است و تا امروز هم این‌گونه فعالیت‌ها در همه ایالت‌های کانادا با سرعت روبه افزایش است.

بخوانید  سنجش کارآفرینی

 

موانع موجود در امر کارآفرینی زنان

کارآفرینی به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی است و با در نظر داشتن این موضوع می‌توان مسائل و مشکلاتی که پیش روی زنان کارآفرین قرارگرفته‌ را در چهار بعد فردی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی موردبررسی قرارداد. در اینجا این سؤال به ذهن متبادر می‌گردد که به چه دلیل نیازمند مقابله با این موانع هستیم و اینکه هریک از این ابعاد ناظر به چه مسائلی هستند؟ برای آشنایی و مقابله با این موارد دانلود و مطالعه فایل pdf کامل این مقاله، نوشته خانم فروزان جهانگیری مفید خواهد بود.

 

 

 

شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید

[restrict]

دریافت PDF کامل این مقاله

دانلود PDF

[/restrict]

در پایان جهت گسترش اطلاعات مخاطبان این مطلب، در لینک زیر کتابی مرتبط، برای شما عزیزان قرار گرفته است. امید است مطالعه‌ی آن برای شما سودمند واقع شود.

لینک کتاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.