مزیت رقابتی پایدار
امروزه تمامی شرکتها و برندها به دنبال افزایش بهرهوری و سودآوری مجموعههای زیر نظر خود هستند و یکی از راههای افزایش سودآوری، افزایش فروش از طریق جذب مشتریان بیشتر است. برای جذب بیشتر مشتری راههای متنوعی مانند تبلیغات از طریق فضای مجازی، حضور در شبکههای اجتماعی، آگهی دادن در شبکههای تلویزیونی و … وجود دارد؛ اما یکی از بهترین راههایی که میتواند مشتریان را برای طولانی مدت جذب کند، خلق مزیت رقابتی پایدار برای برند است.
ابتدا با ارائه تعریفی ساده از مزیت رقابتی پایدار، به بررسی نمونههایی از آن خواهیم پرداخت:
مزیت رقابتی پایدار عبارت است از داراییها، ویژگیها و تواناییهای یک شرکت که دستیابی به آنها برای رقبا کار دشواری است و برای یک دورهی طولانی، جایگاه ویژه و ممتازی را نسبت به سایر رقبا در اختیار شرکت قرار میدهد. طبعاً وقتی از مزیت رقابتی پایدار سخن میگوییم، فوراً این نکته به ذهن خطور میکند که آیا مزیت رقابتی ناپایدار هم داریم؟ پاسخ مثبت است.
این موضوع برای شرکتها بسیار حیاتی و مهم است که بتوانند مزایای رقابتی خود را پایدار کنند تا بتوانند برای مدت طولانی از این مزایا بهرهمند باشند و سودآوری خود را از این طریق تضمین کنند.
بهعنوان چند نمونه از اقداماتی که میتوان در جهت ایجاد مزیت رقابتی پایدار از آنها استفاده کرد، میتوان موارد زیر را نام برد:
یکی از مهمترین مزیتهای رقابتی برای هر برند، داشتن قیمت مناسب و بهمراتب پایینتر از قیمت محصولات/خدمات سایر رقباست. چراکه یکی از اولین فاکتورهایی که نظر مخاطب را به خودش جلب میکند، قیمت محصولات/خدمات شماست و چنانچه قیمتهایی که شما به مخاطب ارائه میکنید در نظر وی زیاد باشد، میتواند عکسالعمل منفی وی را به دنبال داشته باشد و او را از خریدن محصولات/خدمات شما منصرف کند.
داشتن قدرت تعیین قیمت بدین معناست که شما بتوانید بدون اینکه مشتریان خود را از دست بدهید و سهمتان از بازار کاهش یابد، در صورت لزوم قیمت محصولات/خدمات خود را افزایش دهید. شرکتهایی که از چنین قدرتی بهرهمند باشند، جایگاه تثبیتشدهای در بازار خود خواهند داشت.
نمیتوان روی یک برند خوب قیمت گذاشت؛ چراکه یک برند خوب و مشهور سبب میشود تا تعداد بسیار زیادی از مشتریان، شما را به رقبایتان ترجیح دهند و سهم قابلتوجهی از بازار به شرکت شما اختصاص یابد؛ چراکه امروزه بیشتر انسانها تمایل دارند محصولات/خدماتی را استفاده کنند که توسط برندهای معروف و شناختهشده ارائه میشوند.
حق ثبت اختراع (Patents)، نشانهای تجاری (trademarks)، کپیرایت، قراردادهای طولانیمدت و … همگی نمونههایی از داشتههای استراتژیک هستند که میتوانند مزیت رقابتی پایداری را برای یک شرکت ایجاد کنند. برای بهرهمندی از این داشتههای استراتژیک، شرکتها نیاز دارند تا از واحدهای تحقیق و توسعهی کارآمدی برخوردار باشند.
شاید مهمترین عامل در ایجاد مزیت رقابتی پایدار، ارائهی محصولات/خدماتی باشد که ارائهی نظیر آن برای سایر رقبا کاری بس دشوار و حتی در حد غیرممکن باشد. در غیر این صورت مزیت رقابتی شما پایدار نخواهد بود و دیر یا زود رقبای شما نیز مشابه محصولات/خدمات شما را روانهی بازار خواهند کرد و بدین ترتیب شما بخش قابلتوجهی از سهم خود در بازار را از دست خواهید داد.
بهرهمندی از مزیت رقابتی پایدار بهمنظور تضمین موفقیت شرکتها برای طولانیمدت و تداوم حیات آنها امری ضروری به نظر میرسد. درواقع این مزایای رقابتی اساس و مبنای تمایز یک شرکت از رقبایش را تشکیل میدهند. پایدار کردن این مزایا جهت ایجاد یک برند قوی ضروری است و از طرفی به شرکت کمک میکند تا دیگر نیاز نداشته باشد بهطور مداوم به دنبال مزیتهای رقابتی کوتاهمدت باشد. همچنین برخورداری از مزیت رقابتی پایدار، افزایش قیمت محصولات/خدمات، افزایش تعداد مشتریان و بهتبع آن افزایش سهم شرکت از بازار و همچنین افزایش وفاداری مشتریان به برند و تبدیلشدن مشتریان به مشتریان دائمی را در پی خواهد داشت.
این متن خلاصهای است از مقالهای با همین عنوان که در آن علاوه بر توضیحات کاملتر، به بررسی انواع مزیتهای رقابتی و قلمرو آن پرداختهشده است. توصیه میشود با دریافت و مطالعه فایل PDF کامل آن، از موضوعات کاربردی و مهم آن بهره ببرید.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF این مقاله
[/restrict]