میانگین زمان مطالعه: 2 دقیقه
همانطور که در فصل گذشته بیان شد، گام اول در چارچوب جامع تدوین استراتژی، مرحله شروع به معنای تعیین مأموریت و تهیه بیانیه مأموریت سازمان است که در این فصل به آن خواهیم پرداخت.
مأموریت سازمان نشان دهنده علت یا فلسفه وجودی و رسالت سازمان و به عبارتی بیانگر هویت سازمان است. مأموریت یا فلسفه یک سازمان چه بصورت مکتوب و چه غیرمکتوب، شکل دهنده هرگونه فعالیت سازمان و رفتار کارکنانش است که بنا بر عقاید و و ارزشهای صاحبان و مدیران سازمان شکل میگیرد. مأموریت سازمان مفهومی است که قید زمان و مکان ندارد و ممکن در طی چند روز تغییر کند و یا برای مدتها بدون تغییر باشد.
مأموریت سازمان هم ممکن است ماننده هر مفهوم دیگری دارای سلسله مراتب خاصی ازجمله اهداف کیفی، چشم انداز، مقصود و… باشد. اما آنچه که مسلم است همه این مراحل از ویژگیهای خاصی مانند: کلی بودن، الهام بخش بودن، وحدت بخش بودن و… برخوردارند. با این وجود مأموریتهای سازمان از نظر حجم، محتوا، شکل، پرداختن به جزئیات و… با یکدیگر متفاوت هستند.
بسیاری از کارشناسان و افراد صاحبنظر در مدیریت استراتژیک بر این عقیدهاند که با توجه به این که مأموریت سازمان بیش از سایر اجزا در فرآیندهای مدیریت استراتژیک به چشم میخورد و همگان از آن آگاه میشوند، پس شایسته است که مفاد مدیریت سازمان دارای ویژگیهای برجستهای باشد و موارد بسیاری را از جمله محصول، مشتری، بازار، فنآوری، فلسفه، شایستگی ممتاز، توجه به کارکنان و … را شامل شود.
یک روش بسیار متداول برای تهیه مأموریت سازمان، به این صورت است که ابتدا یک یا چندین مقاله در رابطه با ماهیت و نحوه تعیین آن انتخاب میکنیم و از مدیران می خواهیم با مطالعه آنها برای سازمان مأموریت بنویسند. پس از آن کمیتهای از مدیران ارشد این نوشته ها را مورد ارزیابی قرار می دهند و هرکجا که لازم است حذف میکنند و هرچه را که لازم است اضافه میکنند. در نهایت، یک گردهمایی تشکیل میدهند تا سند نهایی مورد تأیید همگان قرار گیرد.
با توجه به این که در این روش تهیه مأموریت با همکاری تمام مدیران انجام گرفته و سند نهایی مورد تأیید همه مدیران قرار گرفته است، در امور مربوط به تدوین، اجرا و ارزیابی نیز همه مدیران همکاری خواهند داشت. این موضوع باعث میشود تا استراتژیستها از حمایت تمام مدیران برخوردار باشند.
باید این موضوع را مورد توجه قرار داد که برای هیچ سازمانی چیزی به نام بهترین مأموریت وجود ندارد. بنابراین مأموریت سازمان را باید با توجه به شاخصههایی که در بخش اجزا مأموریت بیان شد مورد قضاوت قرار داد. اگر یک سازمان نتواند مأموریتش را به صورت الهام بخش و جامع تدوین کند، نمیتواند نظر مطلوب گروههای ذینفع کنونی و بالقوه را نسبت به خود جلب کند.
در آخر یادآور میشویم که با دریافت پاورپوینت مربوط به این فصل میتوانید به جزئیات بیشتری در رابطه با موارد مطرح شده دسترسی یابید و همچنین موارد کاربردی مربوط به مطالب بیان شده را دریافت کنید.
شما می توانید فایل PDF این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF این مقاله
[/restrict]