مدل گرینر به بررسی مراحل رشد سازمان میپردازد. در این مدل علاوه بر ذکر مراحل رشد سازمان، مشکلاتی که یک سازمان ممکن است در هر مرحله با آنها مواجه شود را نیز بیان کرده است و همچنین برای آنها راه حلهایی نیز ارائه داده است.
با رشد سازمان، تعداد افراد، منابع مورد نیاز، حوزههای مدیریتی و سلسله مراتب افزایش مییابند و هماهنگی دشوارتر میشود و در هر مرحله نیاز به طرح و سیاستی جدید دارد.
سازمان دورههای رشد را طی میکند و در هر مرحله نیاز به داشتن برنامههایی جدید و منطبق با شرایط جدید سازمان وجود دارد.
اصلیترین عامل تأثیرگذار در رشد سازمان در فازهای مختلف را میتوان همین نرخ رشد صنعت دانست.
در مدل رشد گرینر پنج مرحله آورده شده است و در آن موضوعات و مشکلات همزمان با رشد و افزایش اندازه سازمان بررسی شده اند.
در مرحله اول سازمان جوان است و اندازه آن کوچک است. تو این مرحله افراد سعی دارند تا تمام توان خود را بگذارند تا سازمان بهترین شکل رشد و توسعه را یابد و در این راه تمام توان مادی و معنوی خود را به کار میگیرند. در این مرحله مشکل اصلی و اساسی بحران رهبری و ایجاد وظایف سازمانی است.
با گذشت زمان و افزایش اندازه سازمان، وارد مرحله دوم در مدل گرینر میشویم. در این مرحله با ایجاد سیستم مدیریت از بحران رهبری عبور کرده و برای سازمان برنامه ریزی استراتژیک انجام میشود. در این مرحله روابط شکل رسمی به خود میگیرند و سازمان با بحران اختیار و استقلال طلبی افراد روبهرو است.
در این مرحله از مدل گرینر هم زمان با رشد سازمان مدیران ارشد برخی از اختیارات را به مدیران میانی تفویض میکنند. مدیران ارشد، دیگر فقط به بررسی مسائل کلان میپردازند و تصمیمات کلی را اتخاذ میکنند و مدیران میانی وظایفی را بر عهده میگیرند که در مرحله اول رشد، بر عهده مدیران ارشد سازمان بوده است. این مرحله با بحران نظارت مدیر ارشد به پایان میپذیرد. مدیر ارشد سعی میکند تا کنترل امور را مجدد در دست بگیرد و وجود یک بخش نظارتی را در سازمان ضروری میداند.
در این مرحله سازمان تلاش میکند تا بر مبنای یک رویکرد هماهنگ فعالیت بخشهای مختلف را مدیریت کند. رشد در این مرحله از مدل گرینر ممکن است کند باشد و دلیل آن مراحل اداری زیاد و پیچیده است. در این مرحله سازمان با بحران بروکراسی پیچیده اداری و کاغذبازی روبرو میشود که از آن با نام بحران ضوابط اداری نام برده میشود. در این مرحله سازمان نیازمند یک فرهنگ سازمانی جدید است.
در این مرحله فعالیتها به صورت تیمی صورت میگیرند، پاداشها بر اساس کار تیمی ارائه میشود. مطابق مدل گرینر از این مرحله به بعد رشد سازمانی باید از درون سازمان خارج شده و به محیط بیرون نیز گسترش یابد.
در مجموع این مدل بیان میکند که سازمانها در طول حیات و رشد خود با مشکلاتی روبرو میشوند که در صورت مواجهه درست با آنها میتوان از آنها عبور کرد. البته ممکن است که در همه سازمانها ترتیب آنها به این شکل نباشد اما در کل مدل گرینر میتواند نقطهای شروع برای یک تفکر سودآور برای سازمان باشد.
[restrict]
دریافت PDF این مقاله
[/restrict]