میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه
برای بررسی تفکر سیستمی ابتدا باید تعریف قابل قبولی از ماهیت و چیستی آن ارائه دهیم؛ اما برای تحقق این امر لازم است ابتدا نکتهای را که در فهم کارکرد تفکر سیستمی کمک شایانی میکند، بیان نماییم. وقتی در مسیر پیشرفت یک سازمان مشکلی به وجود میآید، راهحلهایی که برای حل آن مشکل وجود خواهد داشت، ازنظر نوع و ماهیت اثری که بر حل آن مشکل دارند در دودسته کلی قرار میگیرند؛ تعدادی از این راهحلها صرفاً اثرات کوتاهمدت دارند و بهصورت ریشهای به حل مشکل نمیپردازند و سبب میشوند که پس از مدتی آن مشکل با همان وضعیت قبلی و یا حتی بدتر از آن نمایان شود.
در عین حل دستهای دیگر از راهحلها، مشکلات به وجود آمده را بهصورت ریشهای برطرف نموده و سبب میشود که خیال مدیران مجموعه از بابت آن مشکل خاص برای همیشه راحت شود. هدف رویکرد سیستمی نیز دقیقاً همین است؛ ارائه روشهایی که مشکلات پیشِ روی یک مجموعه را بهصورت اصولی و ریشهای حل نماید. هدف تفکر سیستمی نیز ارتقای درک ما از رابطه میان عملکرد هر سازمان با ساختار درونی و سیاستهای عملیاتی آن است تا با بهرهگیری از این درک بتوانیم به طراحی سیاستهای مؤثر اهرمی بپردازیم.
اکنون اجازه دهید تا به ارائهی تعریفی از تفکر سیستمی بپردازیم. تعریفی که لازمه آن آشنایی با مفاهیم تئوری سیستمها ( systems theory ) و تحلیل سیستمها است. تئوری سیستمها تئوریای است که از زاویه دید کلی نسبت به سیستم و زیرسیستمهای آن و همچنین الگوهای تکرارشونده در ارتباط میان زیرسیستمها، به مطالعهی سیستمها میپردازد. امروزه تئوری سیستمها تأثیر به سزایی در درک انسان از سازمانها و نیز تغییراتی که در سازمانها میدهد، دارد که نیازمند توجهی ویژه است.
به کار گرفتن تئوری سیستمها، تحلیل سیستمها نامیده میشود که یکی از مهمترین ابزارهای موجود برای ین منظور، تفکر سیستمی است. در اصل تفکر سیستمی راهی است که به انسانها کمک میکند یک دید گسترده نسبت به سازمان داشته باشند. دیدگاهی که خود شامل در نظر گرفتن ساختارهای کلی، الگوها و چرخهها در سیستم میشود. این دید گسترده به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید علل اصلی مشکلات به وجود آمده در سازمان را شناسایی نموده و بدانید در جهت رفع این مشکلات چه اقداماتی باید انجام دهید.
تفکر سیستمی اصول و ابزارهای متنوعی را بهمنظور تحلیل سیستمها و ایجاد تغییرات در آنها به وجود آورده است. این اصول و یا بهاصطلاح قوانین تفکر سیستمی عبارتاند از:
شما کاربران گرامی میتوانید فایل PDF کامل این مقاله را که تحت عنوان ” مقدمهای بر تفکر سیستمی ” توسط جناب آقای قاسم مختاری ترجمه و تدوین گردیده است، از این قسمت دریافت نمایید.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]