سازمان پروژه محور
امروزه مردم در یک اقتصاد بسیار سازمان یافته زندگی میکنند اهمیت انسانها تا جایی است که اگر سازمان و امورات اجتماعی را به پیکره انسانی مانند کنیم مردم ستون فقرات آن را تشکیل میدهند. لذا در بسیاری از سازمانها افراد نقش قابل توجهی دارند و در ضمن ایفای نقش وظایفی را انجام میدهند که برای رفاه و ساخت هویت و توسعه شخصی و البته بهبود درآمدشان مفید است. مدیریت منابع انسانی به منظور تضمین رضایت افراد از سازمانها تشکیل میشود که از نیروی انسانی با مهارت، منطبق، منابع، مقررات و قابلیتهای سازمانی برخوردار هستند. رویکرد و استدلالی که در مورد مدیریت منابع انسانی میتوان ارائه داد این است که مدیریت منابع انسانی یک بافت سازمانی متفاوت را ارائه میدهد که در این بافت نه تنها مدیریت منابع انسانی بلکه فعالان و متخصصان این حوزه را تحت فشار قرار میدهد.
یکی از انواع سازمانهایی که این نوع مدیریت در آن جریان دارد سازمانهای پروژه محور هستند که مشاغلی بدون مرز هستند و در آن مردم از این محل کار به محل کار دیگری میروند که بدون مشکلات و تنش نیستند. این مسئله به طور خاص با افزایش استفاده از ساختارهای پروژه محور و قراردادهای کار موقت مرتبط است. اگر چه دیدگاههای جامعتر و تدابیر مدیریت نیروی انسانی در سازمانهای پروژه محور نسبتاً به تازگی مطرح شدهاند مطالعه مشکلات انسان در ارتباط با کار پروژهای تقریباً گسترده است و به چند دهه گذشته باز میگردد.
در ارتباط با موارد منفی مشاغل پروژه محور گفته میشود که این مشاغل خطرناک هستند و باید از آنها اجتناب شود. بررسیهای صورت گرفته در این مورد نشان میدهند سازمانهای پروژه محور توانمندی اداره همزمان انجام اقدامات یکپارچه و برخورد و رویارویی با مشکلات پیچیده را دارند چرا که متخصصینی را در رشتههای مختلف در اختیار دارند که به کمک آنها بر مشکلات بزرگ خود فائق میآیند. این امر موضوعی کلیدی برای کارگرانی است که فرصت ملاقات با افراد جدید و البته کشف موقعیتهای تازه را دارند. کارگرانی که با هم کار میکنند میتوانند هر یک با دانشی که دارند اثرات مثبتی روی هم بگذارند و دانش خود را با هم ممزوج سازند و مسائل بشتری را بیاموزند و بیاموزانند.
با عنایت به موارد ذکر شده در فوق، لازم است درکی بهتر از سازمانهای پروژه محور و پیامدهای آن در مدیریت منابع انسانی داشته باشیم. هر تحقیق و فعلی در حوزه مدیریت منابع انسانی از طریق تمرکز روی سازمانهای پروژه محور انجام میشود. ارائه اشکال جدید و نوآورانه برای سازماندهی مدیریت منابع انسانی مفید است و چالشهای مدیریت منابع انسانی در سازمانهای پروژه محور مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند و تغییرات عمده و کلیدی انجام شده در سازمانهای مورد مطالعه و سندیت برخی از چالشهای کلیدی شناسایی میشوند. حال باید دید ساختار این سازمانها به چه صورتی است که قادر هستند ضمن حفظ موجودیت خود بر مشکلات غلبه کند.
طراحی ساختار سازمانهای پروژه محور به گونهای متفاوت است مانند ساختار سازمانی وظیفهای و ماتریسی که درجات مختلف پروژه محوری را دارا هستند. اصطلاحاً سازمان پروژه محور به سازمانی گفته میشود که پروژه به عنوان اولین واحد آن است و در جایی که بین خطوط پروژه همکاری وظیفهای رسمی وجود ندارد تعریف میشود. از ویژگیهای متمایز و برجسته این سازمانها ملاقات سازمانها با افراد است همچنین این سازمانها فعالیتهای اصلیشان در پروژهها انجام میشود و کارهای این پروژهها جزئی از کارهای روزمره است و سازمانهای ثابت اقدام به استخدام افراد میکنند به این معنی که به طور مستقیم توسط پروژههای جداگانه استخدام نمیشوند.
از دیگر مختصات این سازمانها میتوان به هدف محور و تیم محور بودن آنها اشاره کرد که برای جذب افراد تاکیدشان بر دانش افراد است. همچنین این سازمانها موقتی، میان رشتهای، میان وظیفهای و انبساطی هستند.
برای آشنایی کامل با کارکردهای انواعی از سازمانهای پروژه محور از جمله سازمانهای هدف محور، تیم محور، متمرکز بر دانش و…، همچنین سازمانهای کششی، سازمانهای چند اشتغالی و…، و نیز چگونگی ساخت مدیریت منابع انسانی در سازمانهای پروژه محور دانلود فایل pdf کامل این مقاله نوشته علیرضا تنهایی مقدم و همکاران که همه موارد فوقالذکر را پوشش میدهد پیشنهاد میشود.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]
در پایان جهت گسترش اطلاعات مخاطبان این مطلب، در لینک زیر کتابی مرتبط، برای شما عزیزان قرار گرفته است. امید است مطالعهی آن برای شما سودمند واقع شود.