میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه
احساس، ادراکی است که در مورد هر امر یا واقعیتی که پیشآمده است ایجاد میشود. توانایی دیدن احساسات و بیان کردن آنها بهصورت مدیریتشده و کنترلشده را سلامت احساسی گویند. بهطورکلی چهار احساس خشم، ترس، غم و شادی از احساسات پایه هستند که بقیه احساسات ترکیبی از این احساسات هستند.
اگر احساسات ما به طرز صحیحی بیان نشوند و نادیده گرفته شوند در درازمدت باعث انواع بیماریهای جسمی و روحی ازجمله افسردگیهای مزمن، اضطراب، بیماریهای قلبی و عروقی، مشکلات معده و روده و …، میشود؛ بنابراین ضروری است احساسات خود را بهصورت روزمره و در پایان هرروز بنویسیم و در زمان مناسب و با کلام و لحن مناسب به دیگران ابراز کنیم.
با رفتن به طبیعت و بیان احساس در طبیعت مثل صحبت کردن، فریاد کشیدن، لمس کردن برگ درختان و …، همچنین صحبت با یک دوست، پدر، مادر، مشاور و …، خندیدن و دیدن فیلم شاد و کمدی، مطالعه کتابهای مرتبط، انواع روشهای ریلکسیشن، مراقبه، موسیقی درمانی و …، میتوان به داشتن سلامت احساسی کمک کرد؛ اما گاه بنا به دلایلی احساسات نادیده گرفته میشوند که مشکلاتی را سبب میشود.
به علت تربیت نادرست دوران کودکی و باورهای رایج در خانواده مثل اینکه دختر و پسر خوب احساساتی نمیشود و یا اینکه تو دیگِ بزرگ شدی و امثال آنها. خودمان نمیخواهیم احساسات خود را ببینیم؛ به این دلیل که دیدن احساس گاهی اوقات برای ما رنجآور و ناخوشایند است مثل اینکه به احساس حسادت نسبت به دوست خود پی میبریم و ناراحت میشویم.
دچار روزمرگی شدن از دیگر دلایل عدم بروز احساسات است. در حوادث زندگی گم شدیم و احساسات در زندگی ما جایی ندارد و از نعمتهای خدا و داشتههای خود لذت نمیبریم مثلاً نمیتوانیم بوی یک سیب را حس کنیم و از آن لذت ببریم.
ترسیدن از بیان کردن احساسات؛ گاهی میترسیم احساسات خود را بیان کنیم چون فکر میکنیم که با بیان احساس از اجتماع طرد میشویم و به ما توجه نمیکنند. مثلاً میترسیم اگر به پدر خود ابراز علاقه کنیم و احساس خود را بیان کنیم او به ما توجهی نکند.
در لحظه حال زندگی نکردن؛ خیلی از افراد در لحظه اکنون زندگی نمیکنند و در گذشته هستند مثلاً به اتفاقات و شکستهای عاطفی خود در ماههای گذشته فکر میکنند.
چارچوبهای اجتماعی؛ هر اجتماعی یک سری باید و نباید دارد که مانع بیان احساسات ما میشوند، مثل اینکه مرد که گریه نمیکند و … .
انسان امروز بیشترین زمان خود را در محل کار است و بیشترین روابطش با کارمندان در محیط کار است. بر همین اساس محیط کاری افراد سهم بسیار قابلتوجهی در بروز احساسات دارد. توجه به سلامت روحی و فیزیکی کارمندان در محیط کاری برای داشتن بهترین روند و بازدهی کارمندان یکی از مهمترین وظایف مدیریت منابع انسانی است. هرچقدر محیط کاری به سمتی برود که در آن کارمندان بتوانند احساسات ناخوشایند خود را نسبت به همکاران، مدیران، محیط کاری و …، ابراز کنند مطمئناً محیط کاری سالمتر و کارمندان شادابتری ایجاد خواهد شد.
برای اطلاع از سایر کارهایی که باعث میشود تا احساساتی قوی و مثبت داشته باشیم ازجمله بهرهمندی از فنون مراقبه و آرامش پذیری در طول روز برای تصویرسازی و ریلکسشن و…، انواع تمریناتی که باعث کاهش استرس میشوند مانند کنترل تنفس و… دانلود فایل pdf الزامی است.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]