راهکارهای مناسب در برقراری روابط شغلی

حلقه‌های مفقوده در اجرای استراتژی
حلقه‌های مفقوده در اجرای استراتژی
آبان 6, 1398
رفتار مشتری
رفتار مشتری و عوامل مؤثر در خرید آن‌ها
آبان 6, 1398
ارتباط-روابط شغلی-ارتباط در محیط کار-روابط همکاری-گروه‌های کاری-ارتباط کاری-ارتباط شغلی-منابع انسانی-مدیریت منابع انسانی

مدیریت روابط شغلی

میانگین زمان مطالعه: 4 دقیقه

هر شغلی نیازمند برقراری ارتباط با افراد مختلف است مثلاً هر کارمندی حداقل یک مدیر دارد و همکارانی که با آنها از منابع مشترک استفاده می‌کند تا مسائل حاصل از کار را مدیریت کند. توانمندی در کار یکی از پارامترهای موفقیت در کار است و نباید از نقش ارتباطات در محیط کاری و نقش آن بر بهبود عملکرد غافل شد. به عبارت دیگر خوب کار کردن در گرو برقراری ارتباط مناسب و معقول است به این معنی که لازم است بتوان با دیگران خوب کار کرد. قابلیت‌های فنی می‌توانند انسان را به رتبه مدیریت برسانند اما ابقا شدن در این سمت به قابلیت‌های شخصیتی برمی‌گردد. به عبارت دیگر ترفیعات تنها به دلیل خوب کار کردن نیستند بلکه رضایت شغلی نیز از مقوله‌های بااهمیت است.

در واقع کیفیت کار با روند زندگی، ارتباطی مستقیم و دوسویه دارد. داشتن روابط خوب کاری بدترین شغل را قابل تحمل می‌کند بنابراین تاثیرات روابط خوب روی شغل قابل تصور نیست. از طرف دیگر روابط شخصی در کار برای جلب دوستی و حمایت متقابل همکاران هم اهمیت دارد. در محل کار دو گونه افراد هستند گروهی که از آنها با نیکی یاد می‌کنند و گروهی دیگر که نقطه مقابل این گروه هستند، تنها به دلیل کار با آنها معاشرت داریم و انتخاب ما نیستند.

 

روابط شخصی و حرفه‌ای؛ تعاریف و تفاوت‌ها

هدف اصلی در شغل، انجام کار برای شرکت، سازمان یا هرجای دیگر است لذا ضروری است برای داشتن روابط خوب شخصی و حرفه‌ای، مشکلاتی که امتزاج روابط شخصی و حرفه‌ای ایجاد می‌کند مورد شناسایی قرار گیرند. عدم تشخیص اینکه چه چیزی شخصی است و چه چیزی حرفه‌ای یکی از این مشکلات است. از دیگر مشکلات در زمینه روابط کاری، عدم درک اهداف متفاوت روابط شخصی و حرفه‌ای، عدم درک روش‌های متفاوت برقراری ارتباط در هر یک از این روابط است.

بخوانید  اثربخشی سازمانی

رابطه حرفه‌ای صرفاً برای انجام کار است بنابراین حتی اگر با کسی کار کنیم که با او دوست هستیم ضروری است روابط حرفه‌ای داشته باشیم. به عبارت دیگر در رابطه کاری احساسات شخص به همکار یا همکارنش ارتباطی به کار ندارد و باید حدود آن روابط در محیط کاری مشخص باشد. اما در رابطه شخصی فرض بر برابری است، در حالیکه روابط حرفه‌ای بر اساس سلسله‌مراتب است، یعنی یک نفر مسئول است و کسانی زیردست او کار می‌کنند. یکی از سخت‌ترین موقعیت‌های کاری، مدیریت بر افرادی است که با هم همکار بوده‌اند. گاهی اوقات امکان بقای روابط شخصی با ترفیع شغلی مغایرت پیدا می‌کند بنابراین ضروری است افراد در ابتدا تفاوت‌های روابط شخصی و حرفه‌ای را درک کنند سپس هر کسی روابط حرفه‌ای را فراگیرد و در نهایت همه باید در انجام کار با هم همکاری کنند.

 

ارتباط-روابط کاری-ارتباطات کاری-گروه‌های کاری-تعارض-مدیریت تعارض-تعارض-منابع انسانی-مدیریت روابط کاریانواع تکنیک‌های موثر بر گروه‌ها

تکنیک‌های مختلفی برای کنترل روابط وجود دارد برای اثربخش کردن گروه‌ها مورد استفاده بکارگرفته می‎شوند. یکی از این تکنیک‌ها کنترل تعارضات است. به این ترتیب با از میان برداشتن تعارض‌ها و یا مدیریت صحیح آنها رشد، خلاقیت و تحول حاصل می‌شود. تعارض به افراد این اجازه را می‌دهد تا نظرات و ایده‌های خود را بیان کنند و باعث می‌شود تا گروه از شعور جمعی بهره‌مند شود اما اگر به درستی مدیریت نشوند باعث پاشیده شدن تیم می‌شود.

از تعارض تعاریف مختلفی ارائه شده است و یکی از دلایل آن را تشخیص اشتباه اولیه دانسته‌اند. این که دیگری نقطه ضعف شخصیتی دارد مثلاً گفته شود شخصی نادان، متکبر، خودپسند، ستیزه‌جو و خودخواه است و کار با او قابل تحمل نیست. به عبارتی این تعارض به دلیل تعارض شخصیتی ایجاد شده است. تشخیص اشتباه دیگر در امر تعارض این است که فردی را نالایق بدانند اینکه بگویند هوشمندی و قابلیت ندارد همچنین آموزش لازم برای انجام کار ندیده است در اینجا نیز علت تعارض از بی‌اطلاعی طرف مقابل است.

بخوانید  کسب‌ و کار اینترنتی ، زمینه خلق ایده و کشف فرصت

یکی دیگر از مولفه‌های غلبه بر تعارض مسئولیت‌پذیری است. حضرت رسالت پناه در حدیثی نورانی در باب مسئولیت‌پذیری می‌فرمایند: «کلکم راعٍ و کلکم مسئولٌ عن رعیته» در این حدیث پیامبراکرم افراد را چون چوپانی می‌داند که لازم است نگهبان گله باشند بنابراین همه افراد به نوعی باید وظایف خودشان را به نحو احسن انجام دهند.

موضوع دیگر برای کنترل روابط در محیط کار، توجه و گزینش صحیح افراد است. هرگز نباید در محل کار با کسی که تمایلات شیطانی دارد در ارتباط بود. اگرچه اکثر افراد نیت پاک دارند و دلشان می‌خواهد همه چیز مطابق میل خودشان و همکارانشان باشد، اما هستند افرادی که صرفاً به دنبال منافع شخصی خود هستند و برای رسیدن به آن‌ها از هیچ کاری هراس ندارند. البته نباید در روابط فرض را بر این موضوع گذاشت اما این حقیقت محیط‌های مختلف است که باید به آن توجه کرد.

تکنیک‌های کنترل روابط در گروه‌ها محدود به موارد ذکر شده نیست و ابعاد گسترده‌تری را در برمی‌گیرد. برای آشنایی با این تکنیک‌ها و همچنین آگاهی از دستورالعمل کارکردن با همدیگر، چرایی پاشیده شدن گروه‌ها، اینکه چه کسانی مسئولیت تصمیم‌گیری دارند، و… دانلود فایل pdf کامل این مقاله پیشنهاد می‌شود.

 

 

 

شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید

[restrict]

دریافت PDF کامل این مقاله

دانلود PDF

[/restrict]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.