جایگاهیابی و استراتژیهای آن
به بیان مختصر جایگاه یابی عبارت است از توانایی تأثیرگذاری بر انتظارات مشتری از برند یا محصول نسبت به رقیبان. هدف جایگاه یابی ایجاد یک تصویر یا هویت از پیش تعیینشده از برند در ذهن مشتریان است. به عبارت سادهتر جایگاه یک برند تصویری در ذهن مشتریان است که میخواهید هنگام تفکر به برند شما، آن را به یاد بیاورند.
یکی از چالشهایی که همواره در بازاریابی وجود دارد، تلاش برای دستیابی به دو هدفی است که شاید کمی با یکدیگر در تناقض هستند: متمایز ساختن یک برند و مرکز توجه ساختن یک برند در میان سایر برندهای مشابه.
برندهایی مرکز توجه مانند کوکاکولا در میان برند نوشیدنیهای غیرالکلی و مکدونالد در میان فست فودها، دو نمونه از اصلیترین برندها در میان رقبای خود هستند. میتوان گفت که هردو، اولین برندهایی هستند که جایگاه برتر در ذهن افراد را از آن خودکردهاند و با خلاقیت و نوآوری خود، بهعنوان ترجیح اول مصرفکننده در نظر گرفته میشوند. از طرف دیگر، برندهای متمایز مانند Tesla در میان برند خودروها و Dos Equis در میان نوشیدنیها هم توانستهاند با ارائهی تمایز در برند، خود را از میان سیل عظیم رقبا خارج کنند.
ایجاد توازنی مناسب میان مرکزیت بودن و متمایز بودن یک برند بسیار مهم است. انتخاب یک شرکت در رابطه با این دو مقوله، نهتنها ادراک افراد نسبت به یک برند را تحت تأثیر قرار میدهد بلکه نشان میدهد که چه میزان از آن برند و با چه قیمتی میتواند فروخته میشود و درنهایت اینکه تا چه میزان سودآوری خواهد داشت.
برندهایی که اغلب در مرکز توجه قرار دارند، برندهایی مشهور با جایگاه مناسب در ذهن افراد هستند اما نمیتوانند در قیمتهای خود تغییرات زیادی ایجاد کنند. حالآنکه برندهایی که اغلب به دنبال ایجاد تمایز هستند، به دلیل تمایز میتوانند قیمتهای بالاتری را ارائه کنند. آنچه در این میان باعث چالش برای بازاریابان شده است، ایجاد تعادل میان هریک از این مؤلفهها است: چگونه میتوان برندی داشت که هم از شهرت زیادی برخوردار باشد و هم تمایز و تفاوت گستردهای نسبت به رقبا داشته باشد؟
درگذشته، شرکتها جایگاه یابی برای یک برند و عملکرد کسبوکار را بهصورت مجزا موردبررسی قرار میدادند و برای جایگاه یابی مناسب در بازار، ادراک مصرفکننده نسبت به محصول را با توجه به عواملی مختلف در نظر میگرفتند و برای مشخص کردن عملکرد یک کسبوکار، از ابزارهای استراتژیک متفاوتی مانند نرخ رشد و سودآوری استفاده میکردند؛ اما امروزه برای جایگاهیابی برند استراتژیهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از این استراتژیها، توجه به ویژگیها و مزایای محصول است که در آن جایگاه یابی برند یا محصول با توجه به خصوصیات مشخص یا ارزش مزیت خاص آن صورت میگیرد. استراتژی جایگاه یابی با توجه به رقبا، استراتژی دیگری است که برند یا محصول شما را بهتر از رقیبان در ذهن مخاطب ثبت میکند.
قیمت محصول، کاربرد محصول، کیفیت محصول و…، از دیگر استراتژیهای مطرح برای جایگاه یابی برند یا محصول هستند که برای آشنایی بیشتر با آنها و همچنین توضیحات بیشتر در ارتباط با موضوعات مطرحشده، دانلود و مطالعه فایل PDF کامل این مقاله، که حاصل پژوهشهای لیلا محمودی، تورج صادقی، سید عیرضا داودی و آذر کفاش پور است، مفید خواهد بود.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]