توسعه فرهنگ کارآفرینی
امروزه کارآفرینی عامل بنیادی کار، تلاش و پیشرفت محسوب میشود و دستیابی به شاخصهای توسعه بدون توجه به توسعه فرهنگ کارآفرینی کار دشوار و حتی غیرممکن است. در عصر جدید کارآفرینان هستند که با توانمندیهای خود قادرند با استفاده از روشهای جدید و نو به کیفیت مناسب کالاها و خدمات دست پیدا کنند.
شناسایی عوامل مؤثر بر رشد فرهنگ کارآفرینی و کارآفرینان میتواند عامل اساسی رشد و توسعه در ابعاد مختلف آن محسوب شود که عوامل مختلفی در ایجاد این رشد و توسعه مؤثر هستند.
از فرهنگ تعاریف متعددی وجود دارد اما یکی از مرسومترین آنها فرهنگ را مجموعهای از باورها، آیینها، آدابورسوم و ارزشهای حاکم بر یک جامعه میداند که نشان دهنده راههای برقراری ارتباط بین افراد جامعه است. فرهنگ تاثیر پذیری زیادی از مقولات دیگر دارد بهگونهای که حتی با کار و نحوه کسب درآمد هم در ارتباط است و میتوان گفت که توسعه کارآفرینی میتواند نتایج فرهنگی مختلفی را در برداشته باشد.
از طرف دیگر میتوان گفت رابطه میان کارآفرینی و فرهنگ رابطهای دوسویه است. یعنی ازیکطرف توسعه کارآفرینی متأثر از فرهنگ جامعه است و از طرف دیگر توسعه کارآفرینی به دلیل اثرات مثبتی که از جنبههای گوناگون دارد، زمینه را برای رشد و ارتقای فرهنگ جامعه فراهم میکند. همچنین میتوان گفت که کارآفرینی در درون خود دارای فرهنگ خاصی است که همان فرهنگ حاکم بر شرکتهای کارآفرین کوچک است که اعضا آنها آن را پذیرفتهاند.
بهطور کلی هشت عامل وجود دارند که میتوانند بر توسعه کارآفرینی فرهنگ کارآفرینی در جامعه مؤثر باشند. اولین عامل تحریک و پرورش انگیزهها است. قدم اول این است که بتوانیم با روشهای مختلف انگیزه کارآفرینی را در افراد جامعه تحریک و یا پرورش دهیم که این امر میتواند از طریق برنامههای آموزشی مختلف ایجاد گردد. آموزش مهارتها دومین عامل مؤثر است. یعنی باید بتوانیم مهارتهای کارافرینی را در افراد جامعه تقویت نماییم این مهارتها مربوط به قبل از ایجاد کسبوکار، در حین و بعد از راهاندازی آن است.
سومین عامل فرهنگ درک تغییر و کشف فرصت است. یعنی باید بتوان فرهنگ فرصتگرایی را در افراد جامعه بهنوعی تقویت کرد. چهارمین عامل فرهنگ مشارکت است. نیاز به مشارکت و کار گروهی میتواند اساس توسعه کارآفرینی باشد. در شرکتهای کارافرین به دلیل ساختارهای سازمانی سادهای که دارند عامل مشارکت بسیار مهم است. پنجمین عامل توسعه فرهنگ خلاقیت است زیرا برای موفقیت در هر کار و شغلی ایدهها و اندیشههای جدید برای موفقیت لازم است که باید تقویت شوند.
ششمین عامل توسعه فرهنگ استقلال طلبی و قبول مسئولیت است. تصمیمگیری در زمینه شروع کارآفرینی نیازمند پذیرش ریسک و ایدههای جدید است که این موضوع نیازمند استقلال طلبی فراوان و قبول مسئولیت در بین افراد جامعه است. زیرا این دو از ویژگیهای بسیار شاخص کارآفرینان موفق هستند. هفتمین عامل توسعه فرهنگ مخاطره پذیری است. کارآفرینان افرادی ریسکپذیر هستند و برای ایدهها و نوآوریهای خود مبارزه میکنند.
افراد جامعه نیز باید بتوانند قدرت ریسکپذیری را در خود تقویت کنند تا بدین طریق بتوانند کارآفرینی را توسعه دهند. آخرین عامل مؤثر، تغییر و تحول ارزشهای سازمانی است. کارآفرینان کسانی هستند که به تغییر و تحول ارزشها و هنجارهای نامناسب در کار و تولید کمک فراوانی میکنند. آنها میتوانند با بهرهبرداری مطلوب از فرصتها به شیوهای نوآورانه به رشد و تغییرات جدید کمک زیادی کنند. لذا پرورش و تقویت قدرت تغییر و تحول در افراد جامعه میتواند زمینهساز توسعه کارآفرینی در آن جامعه باشد.
این مقاله برگرفته از تحقیقی در دانشگاه پیام نور استان مزنداران است که در آن در رابطه با موضوعات مطرح شده توضیحات کاملی ارائه شده است. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با موضوعات مطرح شده دانلود و مطالعه فایل PDF کامل این مقاله نوشته رضا ویسی و پریسا کریمزاده مفید خواهد بود.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]