توانمندسازی کارکنان
میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه
نیروی انسانی مهمترین منبع هر سازمانی محسوب میشود. هرچقدر توانایی سازمان در این بخش بیشتر باشد، سرعت پیشرفت بیشتری را تجربه خواهد کرد.
منظور از توانمندسازی کارکنان فرآیندی است که در آن از طریق توسعه و گسترش نفوذ قابلیت افراد و تیمها، به بهبود و بهسازی مستمر عملکرد کمک میشود. توانمندسازی یک راهبرد توسعه و شکوفایی سازمانی است و یکی از تکنیکهای موثر در افزایش بهرهوری کارکنان و استفاده بهینه از ظرفیت و تواناییهای فردی و گروهی آنها در راستای اهداف سازمانی محسوب میشود. در سالیان اخیر رشد، پیشرفت، شکوفایی و ارتقای توانمندیهای کارکنان تحت عنوان توانمندسازی کارکنان مورد توجه صاحبنظران و کارشناسان مدیریت منابع انسانی واقع شده است.
اگر بخواهیم عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان را بطور خلاصه مورد بحث قرار دهیم میتوان به مشخص بودن اهداف، مسئولیتها و اختیارات اشاره نمود؛ به این معنی که کارکنان باید از مسئولیتها و شرح وظایف خود، هدف و ماموریت سازمان و مراحل و فرآیندهای کاری آن آگاهی داشته باشند. همچنین عامل دیگر توانمندسازی غنی سازی مشاغل و ارتقای شغلی کارکنان است؛ با این توضیح که سازمان باید به منظور به روز بودن اطلاعات فنی و تخصصی کارکنان و افزایش محتوای شغلی آنها اقدام نموده و به منظور برآورده کردن اصل جانشین پروری از فنون چرخش کاری استفاده کند. اعتماد، صمیمیت و صداقت که فضای مثبت و روابط کاری دوستانه را بین کارکنان ایجاد کند و اعتماد بین مدیران و کارکنان را افزایش دهد عامل دیگری است که در توانمندسازی کارکنان تأثیرگذار خواهد بود.
استفاده از ظرفیتهای بالقوه کارکنان که در زمان حال از آنها استفاده کامل نمیشود میتواند از جمله دستاوردهای اجرای برنامههای توانمندسازی در یک سازمان باشد. امروزه رسیدن به رضایت مشتری که در نهایت نیز منجر به سودآوری بیشتر میشود هدف اصلی هر کسبوکار است. مشتریان راضی برای موفقیت بلند مدت سازمان مهمترین عامل محسوب میشوند که با اجرای کامل و دقیق برنامه توانمندسازی کارکنان و بطور ویژه در رابطه با کارمندان بخش CRM، ایجاد و حفظ مشتریان وفادار موضوعی امکان پذیر خواهد بود.
به منظور توانمندسازی کارکنان به بسترسازی اولیه و مناسب در محیط سازمان نیاز است. در سازمانهایی که عوامل تاثیرگذار در توانمندسازی به طور کامل و صحیح اجرا میشوند، میتوان اطمینان داشت که بهترین استفاده از نیروی انسانی و در نتیجه بیشترین بهرهوری در سازمان وجود دارد. نکته مهم در این امر آن است که از چه فنون و ابزاری در این راستا باید استفاده کرد؟
یکی از وظایف مدیران تشکیل گروههای کاری توانمند برای اجرایی کردن تصمیمات به منظور افزایش توانمندی کارکنان است. احترام، اطلاعات، کنترل، تصمیم گیری، مسئولیت و مهارت از جمله عوامل الزامی هستند که مدیران و کارمندان باید در ایجاد و رشد آنها در قالب گروههای کاری سهیم باشند.
در این مطلب سعی بر این بود که با پرهیز از بحثهای پراکنده و حاشیهای برای سازمانی که مدیریت آن درصدد بهبود تواناییهای کارکنان خویش است، چارچوبها و روشهای دستیابی به این هدف تبیین شود. با دانلود فایل PDF کامل این مطلب میتوانید ضمن مطالعه کامل، به اطلاعات و مطالب بیشتری در خصوص توانمندسازی کارکنان و افزایش میزان بهرهوری سازمان دسترسی پیدا نمایید.
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]