میانگین زمان مطالعه: 2 دقیقه
پدر علم تریز گنریش آلتشولر است که در تاشکند شوروی سابق متولد شد. در سال ۱۹۵۰ از وی در شهر تفلیس دعوت به عمل آمد و بهمحض ورود به این شهر به اتهام خرابکاری مخترعانه بازداشت شد. یک سال و نیم پس از خبر فوت استالین، وی از زندان آزاد شد. آلتشولر بعد از مطالعه ۲۰۰ هزار سند اختراع، به این نتیجه رسید که حدود ۱۵۰۰ تضاد تکنیکی وجود دارد که میتوان آنها را به راحتی و با استفاده از تعدادی اصول بنیادی از بین برد.
در سال ۱۹۶۱ میلادی، وی اولین کتابش با نام “چگونه بیاموزیم که اختراع کنیم” را به رشته تحریر درآورد. در سال ۱۹۶۸ اولین سمینار تریز با موضوع متدولوژی اختراع را در گرجستان برگزار کرد. در سال ۱۹۶۹ وی کتاب جدیدی را با عنوان “الگوریتم اختراع کردن” به چاپ رساند. در این کتاب او به خوانندگان و دانشجویان، ۴۰ اصل و اولین الگوریتم حل مسائل اختراعی پیچیده را ارائه کرد و در نهایت انجمن تریز روسیه در سال ۱۹۸۹ به ریاست آلتشولر تاسیس شد.
این سیستم شامل اجزایی میشود که انرژی بین آنها منتقل میشود و بسیار شبیه سیستمهای زنده است که عمر جاودانی ندارند، بلکه پدید آمده، رشد کرده، به بلوغ میرسند و میمیرند تا سیستم جدید دیگری جایگزین آنها شود.
آلتشولر پنج سطح را برای نوآوری تعریف کرده است که شامل (۱) ایجاد بهبودی ساده در یک سیستم فنی (۲) اختراعی که نتیجه رفع یک تضاد تکنیکی است (۳) اختراعی که نتیجه برطرف کردن یک تضاد فیزیکی است (۴) یک فناوری جدید ایجاد میشود که در بردارنده راهحلی اساسی است (۵) کشف یک پدیده نو.
یک سیستم فنی در طول دوره حیات خود، تمایل دارد که تا آخرین حد ممکن، قابل اطمینان، ساده، موثر و به عبارتی دیگر ایدهآل باشد.
زمانی اتفاق میافتد که ما سعی در بهبود یک ویژگی و یا پارامتر در یک سیستم فنی داشته باشیم و در عین حال موجب تضعیف یک پارامتر یا ویژگی دیگر شویم.
آلتشولر هشت الگوی تکامل برای سیستمهای فنی را نام برده است که شامل چرخه عمر، پویاسازی، چرخه تکثیر، بزرگتر و کوچکتر شدن، هماهنگی، حرکت از سطح کلان به خرد، توسعه غیر یکنواخت اجزا و جایگزینی انسان با ماشین است.
این ابزارها شامل ۴۰ اصل برای کمک به ما برای تولید راه حلهای متعدد و متنوع برای حل مسائل مختلف و بکار گیری عملی آنها و ۷۲ استاندارد مختلف برای بهبود سیستم موجود یا ساخت سیستم جدید و ترسیم مدلی گرافیکی از مساله، میباشند.
برای آشنایی با این ابزارها و توضیحات کاملتر در رابطه با تکنیک TRIZ دانلود و مطالعه فایل PDF کامل این مقاله که حاصل پژوهشهای آقای هاشم خواجهزاده است، مفید خواهد بود.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]
در پایان جهت گسترش اطلاعات مخاطبان این مطلب، در لینک زیر کتابی مرتبط، برای شما عزیزان قرار گرفته است. امید است مطالعهی آن برای شما سودمند واقع شود.