میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه
در محیط پویای امروزی برای موفقیت در بازار و افزایش فروش همگام با تغییر محصول، بازار و رقابت در طول زمان استراتژیهای بازاریابی شرکت نیز باید تغییر کند. چرخه عمر محصول میتواند نشاندهنده تغییراتی باشد که محصول یک شرکت در مسیر تحول خود در طی سالهای متمادی از خود برجای میگذارد. ازآنجاییکه در آمیخته بازاریابی، قیمت تنها عنصری است که درآمد ایجاد میکند، استراتژی قیمتگذاری باید با سایر استراتژیهای شرکت هماهنگ باشد.
بهطورکلی اهدافی که شرکتها از قیمت گذاری دنبال میکنند را به پنج گروه میتوان تقسیم کرد:
هدف ادامه حیات در قیمتگذاری برای شرکتهایی مناسب است که با ظرفیت مازاد، رقابت شدید و تغییرات دائمی مصرفکنندگان مواجهاند. اگر هدف از قیمت گذاری حداکثر کردن سود فعلی باشد، شرکت باید تقاضا و هزینههای مربوط به کالاهای مختلف را برآورد کند و آنگاه قیمتی را انتخاب کند که بیشترین سود جاری، جریان نقدی یا سپرده سرمایه را برای شرکت به ارمغان آورد.
برخی از شرکتها بر این باورند که دستیابی به حجم فروش بیشتر باعث خواهد شد بهای تمامشده هر واحد کاهش یابد و درنتیجه در بلندمدت به سود بیشتری دست یابد. بهعبارتدیگر شرکتهایی که به حداکثر رساندن سهم بازار را هدف اصلی خود در قیمتگذاری قرار دادهاند، برای رسوخ در بازار، قیمتهای خود را در پایینترین سطح تعیین میکنند.
برخی از شرکتها نیز ترجیح میدهند قیمتها را در سطح بالایی تعیین کنند و بدینوسیله عصاره بازار را بکشند. یکی از شرایط برای تحقق این هدف وجود تعداد زیاد خریدار و بالا بودن میزان تقاضا در بازار است.
شرکتهایی که پیشرو بودن از نظر کیفیت را هدف خود قرار دادهاند، معمولاً محصولاتی باکیفیت بسیار بالا به بازار عرضه میکنند که دارای ویژگیهای خاصی هستند و میتوانند منافع و مزایای بیشتری به خریداران ارائه کنند. چنین شرکتهایی معمولاً قیمتهای خود را در سطح بالاتری تعیین میکنند.
هر شرکتی در قیمتگذاری محصولات خود تحت تأثیر مجموعه عوامل مربوط به خود شرکت یعنی عوامل داخلی و عوامل محیطی قرار دارد. در آمیخته بازاریابی قیمت یکی از ابزارهای بازاریابی است که شرکت در راستای تحقق اهداف خود از آن استفاده میکند. قیمت باید با عوامل مربوط به آن مانند طراحی محصول، سیستم توزیع و میزان تبلیغات هماهنگی داشته باشد تا بتواند برنامه بازاریابی مؤثر و موفقی را برای شرکت اجرا کند.
در سال ۱۹۶۴ مک کارتی اولین شخصی بود که آمیخته بازاریابی را مطرح نمود. آمیخته بازاریابی یک نظریه خاص نیست اما میتواند مفاهیمی را در رابطه با بازار و نیازهای مناسب مشتریان به مدیران ارائه دهد تا در جهت برنامهریزی استراتژیهای بلندمدت و کوتاهمدت از آنها استفاده کنند. آمیخته بازاریابی بیانگر فعالیتهای اساسی مدیران بازاریابی است که براساس آن پس از انتخاب یک بازار هدف، یک برنامه سیستماتیک برای فروش به مشتریان و ایجاد روابط بلندمدت تدوین میگردد. محصول، قیمت، ترفیع و توزیع مهمترین بخشهای تشکیل دهنده برنامه بازاریابی بر اساس آمیخته بازاریابی هستند که تشکیل دهنده مهمترین بخشهایی هستند که مدیران بازاریابی برای رسیدن به اهداف فروش و سودآوری، منابع شرکت را به آنها تخصیص میدهند.
اگرچه چهارعنصر آمیخته بازاریابی معمولاً در زمره متغیرهای قابلکنترل، طبقهبندی میشوند، با اینحال بازاریابان جهانی میدانند که اعمال کنترل کامل برای این متغیرها امکانپذیر نیست؛ یعنی اینکه آنها نمیتوانند هر چیزی را که دوست دارند تولید کنند و هر بازاری را تمایل دارند، انتخاب کنند.
قیمت گذاری محصولات یکی از کلیدیترین عواملی است که در بازار محصولات تأثیر گذار است. در فایل PDF کامل این مقاله که حاصل پژوهشهای سید سلمان سیدین است با استفاده از مدل EVA به بررسی و تحلیل این تأثیرات پرداخته شده است.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]