در دورهای پر از فرصتها و چالشهای کوچک و بزرگ، خوشبختی یا ناراحتی افراد پیوسته در حال تغییر است و موفقیت مستلزم برخورداری از آخرین دانشها و تواناییها است، دانشی که بهروز، ابداعی و مؤثر باشد.
کارآفرینان کسانی هستند که در چنین محیطی دست به تلاش و رقابت میزنند و از کار کردن و نوآوری خسته نمیشوند. چراکه سختکوشی و نوآوری از ویژگیهای این افراد است. در حال حاضر بسیاری از سازمانها هم به دنبال جذب افرادی هستند که دارای روحیه کارآفرینی باشند.
مفهوم کارآفرینی تعاریف مختلف و متعددی دارد که نشان از گستردگی و اهمیت بسیار آن دارد و باعث پویایی این موضوع شده است. واژه کارآفرینی از کلمه فرانسوی Entreprendre به معنی متعهد شدن گرفتهشده است و قدمت آن بیش از ۱۵۰ سال و جالب است بدانید که اولین بار در سوئد به کاربرده شد. در رابطه با تعریف کارآفرینی شومپیتر آن را موتور محرک اصلی در توسعه اقتصادی دانسته است و نقش کارآفرینی را نوآوری در ایجاد ترکیبات تازه در مواد میداند.
همانطور که در ابتدا بیان شد، بیثباتی از نشانههای بارز سازمانهای امروزی است و در این بین، مدیریت تغییر یکی از مؤلفههایی است که باعث رشد و بقای سازمانها شده است. موفقیت هر سازمان درگرو خلق شرایط، پیشزمینهها و مکانیزمهایی است که سازمان را به سمت نوآوری و تغییر حرکت دهند و از سوی دیگر شرایط را برای دستیابی به مفهوم کارآفرینی فراهم سازند.
کارآفرینان پیشگامان موفقیتهای تجاری و اقتصادی در جامعه و کشور هستند و از آنها بهعنوان سمبل و نماد تلاش و موفقیت یاد میشود. همین تعریف کافی است تا بتوان اهمیت کارآفرینی را در اقتصاد و تجارت کشور درک کرد. نحوه استفاده از فرصتها، نیروی آنها در نوآوری و ظرفیت آنها در قبال موفقیت، معیارهایی هستند که کارآفرینی نوین با آنها سنجیده میشود.
از سوی دیگر اهمیت فناوری هم موضوعی نیست که بتوان از آن چشمپوشی کرد، چراکه هرلحظه در حال پیشرفت و حرکت روبهجلو است و اگر کسی آن را نادیده بگیرد، در مسیر پیشرفت، عقب خواهد ماند و همین باعث میشود تا سازمانها به دنبال کارآفرینانی باشند که از حداقل فرصتها و فناورییهای بروز بیشترین بهره را ببرند.
بهرهمند شدن از فناوری اطلاعات و ارتباطات بستگی به این دارد که کشورها تا چه میزان نیروی متخصص و ماهر تربیت و سازماندهی کنند. از همین رو توسعه و مدیریت منابع انسانی از مهمترین مؤلفههای استراتژی در کشورهای درحالتوسعه است. برای به دست آوردن نیروی انسانی ماهر باید شرایط اشتغال را فراهم کرد و در طول اشتغال، همزمان آموزشهای لازم به فرد داده شود تا نیروی انسانی هدفمندی در درازمدت، میانمدت و کوتاهمدت تربیت شود و بهترین بستر برای این کسبوکارهای کوچک هستند.
بهترین راه برای آنکه کارآفرین بتواند در مسیر توسعه نیروی انسانی کارآمد مؤثر واقع شود، راهاندازی کسبوکارهای کوچک است. به منظور تحقق این هدف، دولتها وظیفه دارند تا با حمایتهای مالی و قانونی از کارآفرینان به کاهش مشکلات پیشروی آنها کمک کنند. با توجه به نقش و اهمیت کارآفرینی در شرایط اقتصادی کشور موفقیت آنها به معنی تربیت نیروی انسانی کارآمد و درنتیجه توسعه فناوری و اطلاعات در کشور است که نتیجه همۀ اینها توسعه هرچه بیشتر کشور خواهد بود.
مقاله فوق خلاصهای از پژوهشهای علیاکبر آقاجانی، محبوبه کریمی و مرتضی محمدی است. در ادامه میتوانید با دانلود فایل PDF مقاله اطلاعات بیشتری را درزمینۀ کاربرد فناوری اطلاعات و کمک آن به فعالیتهای کارآفرینی کسب خواهید کرد.
شما می توانید فایل PDF این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF این مقاله
[/restrict]