اندیشیدن روش های پژوهش
اندیشیدن درباره روش‌های پژوهش
بهمن 3, 1397
درآمدی-بر-روش-تحقیق-کیفی
درآمدی بر روش تحقیق کیفی
بهمن 3, 1397

اصول مقاله‌نویسی

اصول-مقاله-نویسی

اصول-مقاله-نویسی

اصول-مقاله-نویسی

 میانگین زمان مطالعه: 3 دقیقه

اصول مقاله‌نویسی: انتشار مقالات و پژوهش ‏ها در موضوعات مختلف در توسعه یافتن جهان نقش به سزایی داشته ‏اند. انتشار پژوهش‏ ها از نقاط مختلف جهان در شکل‌دهی شبکه اطلاعاتی نقش اساسی داشته است و همچنین دانش را از بخش تحقیقات صرف وارد صنعت کرده است و سبب افزایش سطح رفاه بشر گشته است.

یک محقق برای کار پژوهشی و نگارش یک تحقیق علمی انگیزه ‏های مختلفی را می ‏تواند در ذهن داشته باشد از جمله:

۱. رضایت خداوند همان‌طور که ابن خلدون در این رابطه می‏گوید: شیفته آن باش که دست ‏ها و انگشتان تو مطالب سودمند و نیکی بنویسند که در این دنیای فریبنده یادگاری نیک از تو به جا ماند.
۲. تبدیل دانش شخصی به دانش اجتماعی: زمانی که اندیشه ‏های مؤلف به عنوان عنصری اجتماعی موردانتقاد قرار گیرد، بستر لازم برای حاکم شدن بینش صحیح و عمیق در جامعه علمی کشور فراهم خواهد شد.
۳. تملک یا شخصی کردن دانش: چنین انگیز ه ای در پی گرفتن تائید فردی از سوی جامعه است و بیش از آن که انتفاع جامعه علمی مدنظر باشد انتفاع فردی موردنظر است.
۴. تنازع بقا / ارتقاء بالاتر علمی: شعار”بنویس و زنده بمان“ در واقع بیان و جلوه ‏ای از انگیزه تنازع بقاست. (حری، ۱۳۸۰)

برای انجام یک پژوهش علمی به طور کل از دو دسته منبع اطلاعاتی می‌توان استفاده کرد: منابع اطلاعاتی ردیف اول مانند اندیشه، روش، نگرش و… و منابع اطلاعاتی ردیف دوم که مبتنی بر منابع ردیف اول هستند و به توصیف، توضیح، تجدید ساختار یا تغییر نظم داده ‏ها می‏ پردازند.

مقاله‏ ها را از نظر نوع داده‏ ها و نحوه تدوین می‌توان در پنج دسته مورد بررسی قرار داد:

۱. مقالات تحقیقی: برخاسته از پژوهش‏ های خود محقق است و متکی بر یافته ‏های دیگران نیست.
۲. مقالات تحلیلی: محقق با استفاده از نتایج تحقیق پیشین نظریه خاصی را در حوزه کاری خود ارائه می‌دهد.
۳. مقالات مروری: تحلیل کلان و ارزیابی انتقادی نوشته‏ هایی است که قبلاً منتشرشده‌اند.
۴. مقالات گردآوری: صرفاً به گردآوری و انعکاس نقطه‌نظرهای مختلف می‏ پردازد و در واقع کار جدیدی عرضه نمی ‏کند.
۵. مقاله دایره‌المعارفی: به صورت منطقی ارائه‌دهنده اطلاعات پایه در زمینه‌های مختلف موضوعی هستند.

بخوانید  اساس رفتار در سازمان

برای کسب بهترین بازده از تحقیقات باید در محل مناسب و مجلات معتبر که از نظر ارزش علمی و آکادمیکی دارای اعتبار و امتیاز بیشتری نسبت به کنفرانس‏ ها است به چاپ رساند. قبل از نوشتن مقاله باید مشخص شود که مقاله در چه مجله ‏ای با چه خصوصیاتی قرار است چاپ شود یا در چه کنفرانسی ارائه می‌شود. همچنین در زمان نوشتن مقاله باید به نکاتی توجه کرد از جمله نوشتن یک نسخه اولیه، توجه به محتوای علمی مقاله در زبان اصلی، کنترل منابع مورد استفاده و…

پس از انجام مراحل مقدماتی، نوبت به نگارش مقاله می ‏رسد.

نخستین قسمت از ساختار تحقیق عنوان است که باید خلاصه، دقیق، پرمحتوا و خبری باشد. در قسمت بعد باید مشخصات نویسندگان آورده شود. پس از آن باید چکیده‏ ای از مقاله که شامل حقایق، روش‏ ها، نتایج و اهمیت مقاله است ارائه شود. قسمت بعد مقدمه است، البته قبل از مقدمه باید کلمات کلیدی تحقیق بیان شود که معمولاً ۵ کلمه و به ترتیب الفبا بیان می ‏شوند، مقدمه مقاله باید حداکثر ۲ صفحه باشد و به معرفی کلی تحقیق بپردازد. پس از مقدمه باید ادبیات تحقیق  که شامل پیشینه و نظرات مطرح‌شده است آورده شود. در قسمت بعد باید نتایج صرفاً به صورت توصیفی بیان شوند.

در صورت لزوم می‌توان در قسمت بعدی از اشکال و جداول استفاده کرد. پس از جداول باید آمار تحقیق بیان شود که بیانشان مورد نیاز پژوهش است. قسمت اصلی مقاله، بحث مقاله است که به بیان حقایق و تفسیر آن‌ها و نیز بیان یافته ‏ها می‏پردازد. در قسمت بعد نتیجه ‏گیری تحقیق آورده می‌شود که حداکثر یک یا دو صفحه است و حرف جدیدی در آن بیان نمی ‏شود. در قسمت آخر منابعی که از آن‌ها در تهیه مقاله استفاده شده است آورده می ‏شوند.
بر اساس بخشنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، یکی از مهم‏ ترین عوامل در انتخاب دانشجویان ممتاز و نخبه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری به چاپ رساندن حداقل ۲ و ۳ مقاله علمی – پژوهشی به ترتیب در هر یک از این مقاطع تحصیلی است.

بخوانید  مرحله ورودی؛ ارزیابی عوامل
شما می توانید فایل PDF این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید

برای بازیابی رمزعبور لطفا نام کاربری یا ایمیل خود را وارد نمایید.

[restrict]

دریافت PDF این مقاله

   دانلود PDF

[/restrict]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.