استراتژی اقیانوس آبی
محیطی که شرکتها و صنایع حال حاضر در آن حضور دارند، درواقع اقیانوس قرمز را شکل میدهد. در این عرصه، محدوده فعالیت وجود داشته، رقبای معین و قوانین بازی نیز تعریفشده هستند. شرکتهایی که در این فضا باهم رقابت میکنند، سعی درگرفتن سهم بازار محصولات و خدمات دارند. در اقیانوس قرمز بیشتر محصولات، یا از نوع کالاهای مصرفی بوده و یا صرفاً بخش خاصی از بازار را پوشش میدهند. این رقابت باعث از بین رفتن بسیاری خواهد شد. از سوی دیگر، مفهوم جدیدی به نام اقیانوس آبی وجود دارد. اقیانوس آبی به تمامی صنایع و شرکتهایی گفته میشود که امروزه وجود ندارند؛ بازاری که ناشناخته است و رقبا آن را تسخیر نکردهاند. در این اقیانوس تقاضای زیاد باعث میشود جنگی نباشد. فرصتهای رشد سریع و سودآور زیادی وجود دارند. در این عرصه، رقابت خیلی تعریفشده و معین نبوده، زیرا قواعد بازی هنوز تدویننشدهاند.
در استراتژی اقیانوس آبی نگاهتان را از رقبایتان بردارید، در ارزشآفرینی نوآوری کنید و بگذارید رقبایتان نگران شما باشند. درحالیکه در اقیانوس سرخ رقابت شدید است در اقیانوس آبی شرکتها به دنبال خلق بازارها هستند.
درواقع استراتژی اقیانوس آبی ساختار صنعت را به نفع سازمان تغییر میدهد تا فضای بازار جدیدی خلق کند. این استراتژی مبتنی بر این دیدگاه است که مرزهای بازار و صنعت ثابت نیستند و میتوان آنها را بازسازی کرد.
اول به دلیل نیازمندی شرکتها و سازمانها به راهحلهای جدید و خلاقانه است. در صنایعی که با تقاضای زیاد مواجهاند و نقدینگی کم است شرکتها باید به دنبال خلق ارزش نوآورانه با هزینههای پایین باشند.
دوم به دلیل تحولات مکانی در تقاضا و رشد آتی است. این موضوع را میتوانیم در رشد بازارهای آینده در کشورهایی غیر از اروپا یا ژاپن مانند چین، هند و حتی برزیل ببینیم که با رشد جمعیت بسیار زیاد مواجه شدند و با کاهش هزینهها قدرت خرید عموم مردم افزایشیافته است.
دو ابزاری که میتوان از آنها در جهت اقیانوس آبی استفاده کرد شامل تابلوی طراحی استراتژیک و چارچوب چهار اقدام است:
تابلوی طراحی استراتژیک چارچوبی برای تشخیص و اقدام است که در ساخت استراتژیهای بسیار جذاب اقیانوس آبی به کار میرود. این ابزار ابتدا وضعیت کنونی بازی در فضای بازار شناختهشده را نشان میدهد و دوم اینکه عواملی که صنعت هماکنون روی آنها رقابت میکند را نشان میدهد، سپس با مقایسه این دو شکاف را پیداکرده و بازار جدیدی جهت فعالیت خلق میکند. برای مثال برای صنعت نوشیدنی آمریکا عواملی چون قیمت هر بطری، ظاهر و بستهبندی، کیفیت و تنوع و غیره را میتوان نام برد که بر روی آنها شرکتها در حال رقابت هستند.
چارچوب چهار اقدام معتقد است با چهار اقدام میتوانیم منحنی ارزش جدید خلق کنیم. این چهار اقدام شامل موارد زیر است:
۱- کاهش: در این اقدام معتقد است که ما میتوانیم عواملی را تا زیر استانداردهای صنعت کاهش دهیم و بدین طریق ارزش جدید خلق کنیم.
۲- حذف: در این اقدام معتقد است میتوانیم با حذف عواملی در صنعت، ارزش جدید خلق کنیم.
۳- افزایش: در این اقدام به دنبال این هستیم که چه عواملی را میتوان و باید تا سطحی بالاتر از استانداردهای صنعت افزایش داد و بدین ترتیب ارزش جدید خلق کرد.
۴- خلق: در این اقدام معتقد است که عواملی را میتوان در صنعت خلق کرد که هرگز عرضه نشده است، بدین ترتیب میتوان ارزش جدید خلق کرد.
این مقاله خلاصهای است از پژوهشهای آقای بنیامین محمودی. برای مطالعه بیشتر و مشاهده نمودارهای مربوط به مباحث مطرح شده دانلود و بررسی فایل PDF کامل این مقاله مفید خواهد بود.
شما می توانید فایل PDF کامل این مقاله را پس از ثبت نام یا ورود دریافت نمایید
[restrict]
دریافت PDF کامل این مقاله
[/restrict]
در پایان جهت گسترش اطلاعات مخاطبان این مطلب، در لینک زیر کتابی مرتبط، برای شما عزیزان قرار گرفته است. امید است مطالعهی آن برای شما سودمند واقع شود.